Kartais atrodo, kad paskolos verslui su nekilnojamojo turto įkeitimu gali tapti geriausiu sprendimu gyvenime, jeigu verslas tikrai sėkmingas. Taip ir yra – verslo be pradinio įnašo nepradėsi, juk reikia iš kažkur paimti investicijoms, tačiau kokios tos paskolos reikia nėra esminis klausimas. Esminis klausimas turėtų būti – koks bus jūsų verslas, ir kaip jį vystysite. Šį kartą pakalbėkime apie verslą, kuris tampa jauku dažnam pradedančiajam verslininkui: maitinimo įstaigos verslas.
Pradėti po truputį ar investuoti maksimaliai
Štai sodybą puikioje turistinėje vietoje turintis Valdas sako, kad jis seniai vis pagalvoja, kad norėtų ten padaryti verslą. „Čia, kur baigiasi mūsų sklypas, visada stoja mašinos. Iš upės lipa baidarininkai. Važiuouja mašinos ir iš toli šitą kalną mato. Čia visi stoja, fotografuojasi prie piliakalnio. Vasarą tiesiog dūzgia nuo žmonių. Ir visi visada jie nori kažkur pavalgyti. O šiame miestelyje neveikia nė viena kavinė? Dėl to vis galvoju, kad reikėtų čia kažką atidaryti. Tik nežinau, ar pradžiai užtektų paprastos kebabinės, ar reikėtų iškart daryti gerą restoraną? Aišku, bet kuriuo atveju, kreditai verslui būtų reikalingi, nes tik taip kažkokius būtų galima padaryti minimalius interjero, statybų ir kitų dalykų sprendimus. Bet visgi… Na neaišku, kodėl tos kavinės pas mus nėra. Ar neapsimoka? Tai gal ir aš iškart bankrutuočiau? Gal tikrai verslo paskola tik mažai užkandinei ar kebabinei leistų pamatyti, kiek čia to lankomumo. Kita vertus, gal čia žmonės lankytųsi tik tuo atveju, jeigu iškart viskas būtų padaryta patogiai, prabangiai, gražiai… Tenka abejoti. Tai kaip žinoti, kas būtų, jeigu būtų? Kurį verslo modelį rinktis? Paskola verslui pradėti irgi turbūt gali būti įvairi, jeigu labai rizikingas tai verslas, sunku pasakyti, kiek reikėtų sau leisti rizikuoti ir tą paskolą imti…“, – kalba vyras.
Dažnas pradedančiojo verslininko verslas
Reikėtų pastebėti, kad kavinė, baras ar kita maitinimo įstaiga dažnai tampa verslininkų traukos centru, ypač, kada tai pradedantieji. Kodėl? Gal dėl to, kad maitintis reikia visiems. Tai gana universalus dalykas. Visi žino, kur trūksta kavinės. Jeigu turi sąlygas daryti kavinę, ją ir daro. O štai kokia geležies rūdos apdirbimo įmonė ar lazerių gamykla – šaus ne kiekvienam į galvą. Ir dėl to tai retai pasirenkama šaka, tačiau joje ir investuoti, ir uždirbti įmanoma daug, jeigu gerai vyksta verslas. Kavinės, užeigos dažnai ir keičiasi, užsidaro – ne kiekvienas pradedantysis verslininkas sugeba palaikyti sėkmingą kavinę.
Į ką labiausiai investuoti?
Patyrusių maisto pramonės ir maitinimo įstaigų verslo veteranai galėtų atkreipti dėmesį, į ką daugiausiai verta investuoti, kuriant tokį verslo modelį:
„Paskola verslui, palūkanos tegul pirmiausia būna gerai vietai. Jeigu taip yra, kad turite puikią vietą, kur išties yra geras žmonių srautas, tuomet galite ten kurtis. Tiesa, gal dar galvojate, kad nėra konkurencijos ir dėl to daug uždirbsite? Vos tik jums ims sektis, ir kiti atsidarys kavines, pamatysite. Taip kad, konkurencijos bus. O jūs savo kailiu pirmi išbandysite, ar tai veikia. Tad reikėtų labai orientuotis į kokybę: taip, tarsi tos konkurencijos būtų jau dabar. Būtinai pirmiausia raskite gerą, profesionalų virėją, mėgstantį savo darbą ir galintį pasiūlyti puikų meniu. Patyręs geras virtuvės šefas jums iškart leis kurti pridėtinę vertę. Tuomet vertėtų investuoti ir į jaukią aplinką. Jeigu neišgalite pasamdyti kol kas interjero dizainerio, tai geriau darykite aplinką neutralią, o ne savo sugalvotais meno kūriniais puoškite“, – sako verslininkas.